Skip to main content

Vlooien en Teken

Teken

Teken zijn kleine spinachtige insecten die vooral in bomen en struiken zitten. Ze variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters. Ze worden zelden groter dan een centimeter. Teken zijn parasieten. Ze leven van bloed dat ze opzuigen bij mensen en dieren.

Het is belangrijk om uw hond regelmatig te controleren op teken. Ze kunnen vervelende ontstekingen veroorzaken en niet te vergeten de ziekte van Lyme overdragen. Ze zijn gemakkelijk te verwijderen met een tekentang, gebruik bij het verwijderen van de teek geen alcohol. Het gebruik van de tekentang volstaat en gaat vele malen sneller en makkelijker.

Vlooien

Vlooien zijn parasitaire insecten die op of zeer nabij hun gastheer leven en zich voeden met diens bloed. Wanneer zij een warm plekje gevonden hebben, gaan zij snel over tot het zuigen van bloed en direct daarna beginnen ze met het leggen van eitjes, ook wel neten genoemd. Deze zijn wit, heel klein en glad en glijden zodoende vrijwel direct van de vacht van het dier af.

Dagelijks legt een vlo zo’n 20 tot 50 eitjes. Na een paar dagen komt uit het eitje een larve. Vlooienlarven zijn hele kleine onvolgroeide vlooien die zich graag verschansen in donkere hoekjes en kiertjes. De larve maakt een aantal vervellingen door en spint vervolgens een cocon, waarin het verpopt tot vlo. In deze cocon kan de vlo nog maanden leven alvorens hij eruit komt en op zoek zal gaan naar een gastheer. Er bestaan vele verschillende soorten vlooien, maar in Nederland komt de kattenvlo het meeste voor, mensenvlooien en hondenvlooien zijn inmiddels zeer zeldzaam hier.

Anders dan de naam doet vermoeden is het de kattenvlo die voornamelijk voorkomt bij honden.

Deze vlooien zijn tussen de 1 en 3 millimeter groot, soms iets groter, en kunnen flinke sprongen maken (tot wel 90cm) normaal gesproken zal de vlo de voorkeur geven aan de warme harige huid van een dier slechts bij gebrek hieraan zal de vlo overspringen naar mensen. De vlo kan daar echter niet blijven om te leven.

Als u de hond voor behandeling bij mijn trimsalon brengt zou u er dan voor willen zorgen dat de hond vlo vrij is, of aangeven dat de hond vlooien heeft, dan kan ik de hond een vlooienbehandeling geven.

Als de hond een vlooienbehandeling nodig heeft wordt er €10,00 extra in rekening gebracht.

Bekijk hier de volledige prijslijst.